Een reiskostenvergoeding woon- werkverkeer in het Primair Onderwijs vindt pas plaats als de afstand tussen woon en werkplek meer dan 7 kilometer betreft. In het Voortgezet Onderwijs is dit zelfs pas vanaf 8 kilometer. Dit betekent dat niet alle fiscale ruimte wordt benut en er gebruik kan worden gemaakt van de zogenaamde ‘cafetariaregeling’ of ‘uitruilregeling’.
Onlangs heeft het Ministerie van Financiën aangeven dat de reiskostenvergoeding voor woon- werkverkeer tijdens corona gewoon mag worden uitbetaald en niet hoeft worden stopgezet tijdens de periode dat de school gesloten was.
Ook de fiscale uitruil mag gewoon en volledig worden toegepast indien die uitruil vóór 13 maart 2020 is overeengekomen met de medewerker. Dat kan in situaties waarin sprake is van een doorlopende instemming.
Wanneer de uitruil niet voor 13 maart 2020 is overeengekomen dient rekening te worden gehouden met dagen dat er niet naar de werkplek is gereisd.
Vanuit de praktijk zien wij dat er voor vier verschillende oplossingen wordt gekozen:
Het schoolbestuur gaat per medewerker inventariseren op welke dagen er niet naar de school is gereisd en verwerkt dit per medewerker in de personeelsadministratie. Een zeer bewerkelijk en arbeidsintensieve klus maar volledig conform de wet- en regelgeving. Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met het tijdig verwerken van deze aanpassing van de werkdagen voor de salarisverwerking in december.
- Het schoolbestuur gaat er vanuit dat scholen gemiddeld allemaal zes weken dicht zijn geweest. Op basis van dit uitgangspunt vindt per medewerker een correctie plaats op de fiscale uitruilregeling. Directeuren en medewerkers worden niet lastig gevallen en de administratieve druk is beduidend minder. Voor de salarisadministratie betekent dit nog wel een aanpassing welke echter makkelijker is te realiseren. Op deze manier worden de gevolgen van de regeling collectief gedragen zonder dat dit veel “extra” administratie met zich meebrengt.
- Het schoolbestuur kiest ervoor om de uitruilregeling op de gebruikelijke wijze en conform eerdere jaren toe te passen. Dit is mogelijk wanneer het bestuur er van uit gaat dat het reizen woon-werk is doorgegaan. Omdat scholen niet gesloten zijn geweest bijvoorbeeld vanwege opvang kinderen van ouders met een specifiek beroep, digitaal onderwijs vanuit de school, gezamenlijke (digitale) lesvoorbereidingen e.d.
- Het schoolbestuur kiest ervoor om de uitruilregeling op de gebruikelijke wijze en conform eerdere jaren toe te passen. Er vindt een berekening plaats van het bedrag dat op bestuursniveau feitelijk fiscaal belast is. Het bestuur legt vast dat dit bedrag in de onbelaste, vrije ruimte van de WKR meegenomen. Deze oplossing is fiscaal mogelijk en geeft een zeer beperkte administratieve druk.
Mocht u vragen hebben dan kunnen wij het e.e.a. nader toelichten. Daarvoor kunt u terecht bij uw contactpersoon of bij ondergetekende.